Khutbah Terakhir..Aku Pasrah dgn Pemergianmu...

Monday, January 4, 2010


Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah & Maha Penyayang..
Segala puji bagiMu Ya Allah Tuhanku Tuhan sekelian alam..

Aku nukilkan bicara sukma Ibnu Miskin, sebagai pemula tinta pada kali ini..biar ia menyentuh kalbu, mengetuk aku dari mimpi berpanjangan, dari angan yg tiada penghujungnya, aku berlindung di bawah lembayung kekuasaanMu Ya Allah..
"Tuhanku, hambaMu ini hanya ingin taat kepadaMu. Maka tolonglah dia dengan taufiqMu
Wahai Sang Pemberi Nikmat, Tuhanku, hambaMu ini suka untuk menjauhi dari
amarahMu. Maka bantulah dia dengan sifat kedermawananMu.
Wahai Sang Pemberi Nikmat, Tuhanku, hambaMu ini memiliki harapan yg besar utk
mendapatkan kebaikan dariMu. Maka jgnlah Engkau berputus harapan, pada hari
kegembiraan para pemenang."

***********************************************************************
KHUTBAH TERAKHIR

Ya Rasullulah s.a.w, kau masih tersenyum dikala ajal telah menjengah, kau masih teringatkan kami umatmu dikala ajal tiba dikerongkongan, betapa sukarnya umat untuk mempercayai kewafatanmu tetapi engkau pasti pergi jua, kerana mati itu adalah syarat..

Engkau tinggalkan kami wasiat yg tak ternilai harganya..kan kami genggam, kami jadikannya panduan hidup kami..dengarlah wahai sekalian umat manusia..ku tuliskan semula kandungan khutbah terakhir ini pada ruangan kali ini biar menjadi pedoman dan ingatan buat insan yg bergelar muslim..

"Wahai sekalian manusia, Dengarlah perkataanku ini kerana sesungguhnya aku tidak tahu boleh jadi aku tidak akan bertemu lagi dengan kalian selepas tahun ini di tempat wuquf seperti ini selama-lamanya. Sesungguhnya darah-darah kalian dan harta-harta kalian terlindung dan mulia seperti kemulian hari kalian ini, di bulan kalian ini dan di negeri kalian ini. Ketahuilah bahawa segala sesuatu daripada masalah jahiliah sudah terinjak hina dibawah kakiku, darah jahiliah sudah tidak berlaku. Dan sesungguhnya darah pertma yang aku jatuhkan daripada kita adalah darah Ibn Rabi'ah bin al-Harith (dia disusui oleh Bani Sa'ad lalu dibunuh oleh Hudzail). Riba jahiliah sudah tidak berlaku dan riba kali pertama yang aku hilangkan daripada kita adalah riba Abbas bin Abdul Muthalib kerana semua itu sudah tidak berlaku." " Bertakwalah kalian kepada Allah dalam masalah perempuan kerana kalian mengambil mereka dengan amanat daripada Allah dan kalian menghalalkan 'kehormatan' mereka dengan kalimah Allah (syahadat). Kewajipan mereka terhadap kalian adalah mereka tidak memberi kesempatan tinggal di tempatmu kepada seseorang yang kalian tidak suka. Jika mereka berbuat demikian, maka pukullah dengan pukulan yang tidak membahayakan. Sedangkan kewajipan kalian terhadap mereka adalah memberi nafkah dan pakaian yang baik." "Dan sungguh telah aku tinggalkan kepada kalian sesuatu yang kalian tidak akan tersesat selama mana berpegang teguh dengannya, iaitu kitabullah. Wahai sekelian manusia, sesungguhnya tidak ada nabi lagi setelahku, tidak ada pula umat baru setelah kalian. Maka sembahlah Rabb kalian, solatlah lima waktu, berpuasalah pada bulan ramadan, tunaikanlah zakat harta kalian dengan berlapang dada, tunaikanlah haji ke Rumah Allah (Baitullah) dan patuhilah pemimpin kalian, nescaya kalian masuk syurga Rab kalian. Dan kalian akan ditanya tentang aku, maka apa yang kalian akan katakan?"

Itulah khutbah terakhir Rasulullah s.a.w di hadapan lautan jemaah haji seramai lebih kurang 144, 000 orang. itu juga merupakan haji perpisahan (haji wada') yg sempat Baginda lakukan bersama Muslimin.
Kemudian para hadirin menjawab pertanyaan Baginda di atas, "Kami bersaksi bahawa engkau telah menyampaikan dan menunaikan dan memberi nasihat."
Baginda kemudian berkata sambil mengangkat jari telunjuknya ke ats, " Ya Allah, saksikanlah." Rasulullah mengulanginya sebanyak tiga kali.

0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP