Setiap yg Hidup Itu Pasti Akan Mati:...

Thursday, November 5, 2009

Tersentak saya bila mendengar mesej yg dibaca teman sebilik..."Tn. Hj. Azmi telah kembali ke rahmatullah""al-fatihah untuk arwah"....ye ker??terpacul persoalan pertama dari mulut ini, teringat semula kisah manis beliau ketika mengajar kami. Gelaran cikgu yang diberikan kepada kami semasa belajar sedikit sebanyak telah membenihkan cinta bidang perguruan dalm diri ini..mengapa tidak keluar dari mulut ini, tidak terlintas di hati akan keagungan kuasa Allah yang bisa menghidupkan dan mematikan setiap hambaNya...pelikkan???lemahnya iman di jiwa..

Jika difikirkan balik berapa kali Allah berfirman dalam Al-Quran yg bermaksud"setiap yg bernyawa itu pasti akan mati" dan kita tidak boleh minta untuk percepatkan atau menunda kematian itu hatta walau sesaat..pesan sudah banyak kali, tapi hati, lisan dan perbuatan masih duk tang tu jugakk..kejap menyesal kejap wat dosa balik.. teringat Firman Allah ayt 16 surah Al-Hadid "belum tibakah waktunya untuk secara khusyuk mengingati Allah dan mematuhi kebenaran yg telah diwahyukan dan jangnlah mereka spt org2 yg telah menerima kitab sebelum itu, kemudian mereka melalui masa yg pnjang sehingga hati mereka menjadi keras. Dan banyak drp mereka menjadi org2 fasik"

Orang kata hidup hanya sekali, enjoy la puas2, x seronok la hidup ni kl duk ats sejadah je..tapi tuan puan, encik cik, dato datin dan semua makhluk muslim, sedarlah mati pun hanya sekali, ke ad yg fikir kita dpt hidup balik lps mati....xde kann???xde yg berani kt kn????xdelah confirm punye...kt dunia nilah persdian kita..kenapa takut, malu & rasa traniaya sgt dgn Islam???pdhl Islam bukan duk kt sejadah je, ia luas, indah, fleksibel, mengangkat martabat kita..so, untuk merasai kenikmatan itu, rajin2lah penuhkan diri dgn ilmu, pasti anda terasa keindahan islam itu meresap dlm diri..bkn nk kt sni pun dah jd muslimah sejati sb tu dah tau cmne rs, tp sebagai langkah permulaan untuk menyediakan diri..moga Allah melindungi hambanya yg kerdil ini...

0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP